Varför hockey är en åretruntsport trots att den spelas på is?

Varför hockey är en åretruntsport trots att den spelas på is?

Image source: pixabay.com

Vissa sporter spelas endast en viss tid på året, t.ex. under sommar- eller vintermånaderna. Så är även fallet med ishockeyn till viss del, även om den sträcker sig betydligt längre in på både vår och höst i jämförelse med många andra traditionella vintersporter.

En av de stora anledningarna till detta är den enorma popularitet som finns inom sporten. Det finns dock även många andra anledningar till detta, och det är just detta vi ska titta lite närmare på i den här artikeln.

5 anledningar för varför hockey är en åretruntsport trots att den spelas på is

Nedan är några av de viktigaste anledningarna:

Sporten är oerhört populär runt om i världen

Ishockeyn rankas ständigt som en av de mest populära sporterna i världen, och är till skillnad från amerikansk fotboll och baseboll en sport som har en global spelarskara och fans. Därmed hittas fans och spelare på jordens alla breddgrader, vilket gör att det alltid finns något land eller region där sporten för närvarande spelas, oavsett tid på året.

Detta är tydligt hos bettingsidor som William Hill. En betydande del av deras utbud består av odds på ishockey, vilket är ett tydligt tecken på att det finns en enorm efterfrågan för den här sporten.

Isläggningen börjar tidigt i hallarna

Numera behöver vi inte vänta på att det ska vara kallt ute för att kunna åka skridskor och spela hockey. Icke. Numera lägger de flesta ishallar is redan i augusti, vilket gör att du kan åka skridskor samtidigt som det är 20 eller till och med 30 grader varmt utomhus.

De flesta ishockeylag drar nytta av detta och börjar sin isträning redan i augusti, vilket ger dem en stark fördel mot de lag som väntar en aning.

Men detta gör även att vi som är fans av sporten får ta del av fantastiska matcher redan under sensommaren. Det tackar vi för.

Det går att träna utan is

Ishockeylagen kan även träna utan is, t.ex. under de månader då det inte finns någon is att träna på. Hockeyspelare kan t.ex. träna styrketräning, konditionsträning eller spela innebandy, alternativt kämpa med den teoretiska biten. Faktum är att den teoretiska och analytiska biten är precis lika viktig som den fysiska, något de flesta professionella hockeyspelare skulle hålla med om.

Tyvärr får vi som fans inte ta del av denna träning, förutom några få videor som delas via sociala medier. Lyckligtvis går det att ta del av repriser, alternativt se på hockey från ett land där hockeyn för närvarande är aktiv.

Säsongerna är långa

De flesta hockeyligor pågår en längre tid, till skillnad från vissa andra sporter. Vissa sporter pågår endast några veckor per tävling eller år, men lyckligtvis pågår hockeysäsongen större delen av året.

Spelschemat för turneringar såsom Junior-VM, Ishockey-VM, ligor såsom SHL och NHL och ishockey cuper såsom Karjala Cup och World Cup är helt enkelt strukturerade på detta sätt, och kommer med allra största sannolikhet att vara det en bra tid in i framtiden. Därmed har vi massvis med hockey att se fram emot i framtiden, och nästan året runt!

Sporten är mest populär i länder där vädret är åt det kallare hållet

Ishockey är en sport som spelas på is och i kyla, till skillnad från sporter som fotboll, basket och de flesta andra sporter. Därmed krävs det aningen annorlunda förutsättningar för att sporten ska kunna utövas.

Det är därmed inte särskilt konstigt att sporten är som mest populär i de länder där vädret är åt det kallare hållet större delen av året, t.ex. i Sverige, Finland, Ryssland och Kanada. Här kan vi helt enkelt inte spela fotboll utomhus hela året, något som är möjligt i länder som Spanien, Brasilien och Indien.

Därmed är det inte särskilt konstigt att många människor i dessa länder väljer att sysselsätta sig med just ishockey, vilket gör att sporten även sträcker sig året runt.

Leave a Comment