Alternativ när hockeysäsongen ligger på is

Alternativ när hockeysäsongen ligger på is

Visste du att ishockey är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och att vi anses som en av de mest framgångsrika länderna inom hockey i världen? Det pekar i vart fall uppgifter från Svenska Ishockeyförbundet på. Förbundet bildades den 17 november 1922 och är verksamt med att främja ishockeysporten i landet som en samlande kraft. Svenska Ishockeyförbundet är ett av landets allra största idrottsförbund och dess verksamhet äger rum inom ramen för 392 olika föreningar över 222 olika distrikt och omfattar cirka 68 000 spelare och domare. Sverige har skördat stora framgångar inom ishockey och under 2000-talet kammat hem såväl VM- som OS-guld och haft storheter som Henrik Zetterberg och Peter “Foppa” Forsberg att stoltsera med. De flesta svenskar som inte själva är aktiva spelare har likväl ett favoritlag i Elitserien och Tre Kronor betraktas av många som Sveriges mest folkkära landslag. Att hockey är poppis är därmed en underdrift. Faktum är dock att det dessvärre är en säsongsbetonad sport vilket innebär att dess entusiaster tidvis måste hitta andra alternativ att underhålla sig med. I den här artikeln tänkte vi dela med oss av tips som du kan ägna dig åt när hockeysäsongen bokstavligt talat ligger på is.

Alternativ i form av e-sport

När ishockey är som bäst är det rafflande och spännande och innehåller briljanta tacklingar, närgångna kamper, våghalsiga passningar och fantastiska mål. Det är med andra ord en klassisk underhållningssport! Under tiden som hockeysäsongen ligger på is kan du lyckligtvis hitta liknande drag, eller i vart fall försöka anamma samma känsla genom andra aktiviteter. Här kan e-sport vara ett passande alternativ. E-sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar som äger rum från datorer och spelkonsoler där spelarna tävlar i olika slags datorspel mot varandra. E-sport har traditionellt sett inte ansetts som en faktisk sport men har vunnit ökad popularitet och erkännande på sistone. Bland annat har en motion lämnats in till riksdagen om att likställa e-sporten med traditionell sport. Vidare anordnade den Internationella olympiska kommittén en olympisk virtuell tävling inför Sommar-OS i Tokyo 2020. Begreppet e-sport omfattar allt från den oerhört populära Fortnite till mer klassiska spel som schack eller poker som erbjuder både onlineturneringar såväl som live events av mindre och större slag varvid EPT är en av de mest viktiga tillfällena inom pokervärlden.

Alternativ i form av vågsurf

Vad sägs om att byta element helt och hållet medan hockeysäsongen är på paus och byta ut is mot vatten och isrinken mot havet? Mycket av det som fascinerar oss med ishockeyn – spänningen, farten, rytmen och adrenalinet går nämligen att hitta i naturens andra element och bland annat inom vågsurfen. Även om surf, med vissa undantag, i regel inte utövas på våra mer nordliga breddgrader känns sporten igen av de flesta genom populärkulturen och kända surfare som bland annat Kelly Slater. Vågsurf går i princip ut på att surfaren ligger på en surfbräda. Genom att paddla med armarna i vattnet och uppnå samma hastighet som vågen kan surfaren glida framför vågen ståendes på brädan (jämför med exempelvis snowboard eller skateboard). Även om surfen till skillnad från ishockeyn inte är en lagsport kan den vara minst lika givande att titta på. Förbundet World Surf League streamar regelbundet olika internationella surftävlingar på sin hemsida och att skåda proffs som brasilianaren Gabriel Medina bemästra iögonfallande vågor kan vara nog så imponerande som att se Foppa göra mål.

Alternativ i form av innebandy

För den som helt enkelt inte klarar av att genomlida tiden tills dess att hockeysäsongen drar igång och som hyser en alldeles särskild kärlek för sporter som involverar klubbor finns lyckligtvis innebandyn som alternativ. Innebandy växte lavinartat under 80- och 90-talet och nuförtiden betraktas denna sport med svenskt ursprung som en av landets största inomhusidrotter. Svenska Innebandyförbundet har varit aktivt sedan 1981 och är sedan 1985 även medlem i Riksidrottsförbundet. Att titta på svensk innebandy är en fröjd för ögat eftersom vi är det land som kammat hem flest VM-guld i världen förutom andra viktiga nationer inom sammanhanget som Finland och Tjeckien. Sedan december 2008 stoltserar även innebandyn med IOK:s erkännande vilket innebär att denna folksport har kommit en bra bit på vägen att kvalificera sig som OS-sport.

Leave a Comment