Inför SHL 2023/2024 – värvningar och förväntningar

Inför SHL 2023/2024 – värvningar och förväntningar

Det kan kännas avlägset när solen gassar på som mest, men faktum är att kommande SHL-säsong inte är alltför långt borta. Spelschemat är sedan en tid tillbaka på plats – lördagen den 11 september släpps pucken för att starta igång säsongen 2023/2024. Sedan Växjö knep SM-guldet för dryga två månader sedan har en hel del hunnit hända i de olika SHL-lagen.

Låt oss ta en titt på vilka lag som går in i säsongen som favoriter och vilka förändringar som har skett i trupperna.

Favoriterna inför säsongen

Ett av de allra tydligaste bevisen på att den svenska hockeysäsongen kommer närmare hittar vi på spelmarknaden. De flesta spelbolagen har börjat fylla på med rikligt med odds inför säsongen 23/24, och det kan ge oss en första liten inblick i hur den kan tänkas utspela sig.

Eftersom det är några veckor kvar till säsongsstart kan bettingsidornas prognoser fortfarande ändras en hel del (ska du utnyttja en oddsbonus kan det med andra ord vara värt att ha en gnutta is i magen), men vi kan trots allt börja urskilja vilka som är de främsta favoriterna.

Vilket lag som är den stora lågoddsaren inför säsongen varierar en aning mellan spelbolagen, men det lag som flest verkar tro på är Färjestad. Under fjolåret visade Färjestad upp en svajig form och slutade på en åttondeplats i grundserien, men 23/24 är det alltså många som tror att storlaget kommer att prestera betydligt bättre än så.

Andra lag som återfinns bland favoriterna på bettingmarknaden är den regerande mästaren Växjö, förra årets silvermedaljör Rögle, sam ständiga utmanare som Frölunda, Luleå och Skellefteå. Vissa bettingsajter håller till och med Luleå som den främsta favoriten just nu.

Bland lagen som förväntas att få det kämpigt under säsongen 23/24 är spelmarknadens aktörer genomgående överens om att Timrå och Oskarshamn kommer att harva i botten av tabellen.

Stor omsättning av spelare i lagen

Inget av de 14 SHL-lagen har legat på latsidan under säsongsuppehållet, tvärtom. Samtliga av seriens klubbar har varit aktiva på transfermarknaden och både värvat nya spelare samt låtit spelare lämna.

Bara den senaste tiden vi sett anmärkningsvärda värvningar som Linus Omark till Luleå och Chay Genoway till Brynäs.

En av anledningarna till att Färjestad seglat upp som favorit inför säsongen är att klubben förstärkt på både back- och forwardssidan. Laget har bland annat hämtat tillbaka Joakim Nygård från Edmonton Oilers och de har också lyckats behålla talangen Albert Johansson på lån från Detroit Red Wings.

Frölunda har tappat en hel del tunga namn sedan förra säsongen, som Johan Mattsson, Jonathan Sigalet och Simon Hjalmarsson, men man har också plockat in en del spelare. Bland nyförvärven hittar vi exempelvis återvändaren och poängkungen Ryan Lasch.

Luleås omnämnda värvning av Omark har gett dem extra tyngd och fått spelbolag att sänka oddsen på laget.

Att regerande mästaren Växjö inte är den främsta favoriten inför säsongen kan bero på att laget har haft en stor omsättning av spelare sedan guldet. Man har bland annat bytt ut sin målvaktsuppsättning helt och hållet, och även på bland backar och forwards har förändringarna varit många. En snarlik situation kan vi se hos silvermedaljören Rögle.

För tillfället finns inga svenska matcher att se den som vill se hockey på tv idag. Vi har ytterligare några veckor på oss att koppla av i sommarvärmen, men det är inte alltför långt kvar tills vi äntligen kan svalka oss vid rinken igen.

Leave a Comment